Nehospodárný

Pokud sledujete stránky SOVAMM, tak vám patrně neušlo, že v prosinci 2018 vyšla kniha o nejstarších domech ve východních Čechách.  V reakcích se objevilo i upozornění na to, že jeden z domů, o nichž tato kniha pojednává, je na prodej (viz inzerát, v měž se dozvíte, že je to objekt mimořádně nehospodárný).

Jedná se o dům usedlosti s číslem popisným 22 v Lezníku u Poličky,  který má velmi zajímavou stavební historii, v níž se schází dendrochronologické datování a prameny v roce 1685. Najdete ho  a více se dozvíte v katalogu nejstarších domů – v knize na str. 328-339.

… Přečíst si o něm můžete také ve sborníku z konference Dějiny staveb 2014. Uvádíme zde také odkazy na další dokumenty, které jsou dostupné online:

  • KOPECKÝ, Josef – ŠKABRADA, Jiří. Lezník – překvapení ze stavební historie, Jitřenka 12 (88), 2014 (část 1, část 2)
  • ŠKABRADA, Jiří – NĚMCOVÁ, Zdeňka. Příběh domu usedlosti čp. 22 v Lezníku u Poličky. Jiří Škabrada, Zdeňka Němcová. In: Dějiny staveb 2014. Sborník příspěvků z konference Dějiny staveb / Plzeň : Klub Augusta Sedláčka ve spolupráci se Sdružením pro stavebněhistorický průzkum (2014), s. 97-108.
  • KOPECKÝ Josef, Kronikářské zápisky Františka Frýdla a jeho potomků z Lezníka z let 1705–1901, Hradec Králové: Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové, 2017, 217 s. Diplomová práce. PDF

Snímky, které se do kniky o nejstarších domech nedostaly, postupně doplníme do SOPVIS:

  • Lokalita 08142 Lezník /Litomyšl/ ves v SOVPIS.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..